De drie dosha's

PITTA: stofwisseling

Elementen

Vuur en water. Regelt onder meer de spijsvertering, de lichaamstemperatuur, slaap, uitstraling. Op geestelijk gebied staat het voor een scherp intellect en emoties.

Kenmerken

Krachtige en atletische bouw. Lichte of roodachtige, goed doorbloede (warm) zachte en vettige huid, vaak sproeten. Blond, licht, bruin of rood haar.

Scherpe honger, een snelle spijsvertering. Liefst koud eten en drinken. Middelmatig in informatie opnemen en onthouden. Charmant, moedig, opgewekt, zelfverzekerd. Intellectueel. Avontuurlijk. Hebben een kritsche blik. Doeners en goede leiders.

In balans

Tevredenheid, energie, heldere geest, welbespraaktheid, een goede spijsverteringskracht en de juiste lichaamstemperatuur.

Uit balans

Een verstoring uit zich o.a. door ontstekingen, maagzuur, dorst, rode ogen, indigestie, huidaandoeningen, slecht gezichtsvermogen, transpiratie, irritaties, galligheid en hysterie. 

Plek in het lichaam

Vooral tussen het hart en de navel te vinden. Bevindt zich in lever, milt, hart, bloed, ogen, huid, maag, de dunne darm, zweetklieren en lymfeklieren. 

VATA: beweging

Elementen

Ether en lucht. Is verantwoordelijk voor  alle bewegingsprocessen. Hartslag, het zenuwstelsel, de ademhaling, uit- en afscheiding, natuurlijke aandriften,  transformatie van lichaamsweefsel. Zintuigelijke waarneming en psychische activiteit.

Kenmerken

Lichaam is lang en pezig, licht en fijn gebouwd. Droge schilferige huid. Haar is fijn en dun.

Wisselende eetlust, onregelmatig spijsvertering. Praten veel en snel, handelen en lopen snel. Zorgelijk, lichte onderbroken slaap. Geneigd tot spontane soms ondoordachte activiteiten. Vergeet snel informatie. Flexibel maar ook labiel. Enthousiast en creatief.

In balans

Je voelt je energiek, blij, enthousiast en creatief; de geest is rustig, helder en levendig.

Uit balans

Een verstoring uit zich o.a. door koude handen en voeten, droge huid, constipatie, pijnen, hoesten, oor-neus-en keelklachten, krakende gewrichten, urinewegaandoeningen, onrust, negativiteit en depressiviteit. 

Plek in het lichaam

Onder de navel te vinden, in darmen, dijen/ lendenen, armen, benen, voeten, beenderen, urineblaas en bekken.

KAPHA: structuur

Elementen

Water en aarde. Houdt de vloeistofhuishouding in evenwicht. Geeft het lichaam stevigheid en stabiliteit. 

Kenmerken

Stevige krachtige lichaamsbouw, zacht lichaam, soms wat te zwaar. Gewrichten zijn sterk, stevig en soepel. Koele, dikke gladde, wat bleke huid. Dik, golvend, donker haar.

Weinig honger en langzame spijsvertering. Slapen lang en zwaar. Langzaam en methodisch in de activiteit. Pikt informatie langzaam op, maar onhoudt wel goed. Niet snel boos of geïrriteerd. Vriendelijk, zorgzaam, rustig en stabiel. 

In balans

Geeft kracht, geduld, goed immuum-systeem, goed uithoudingsvermogen,  verdraagzaamheid en psychische stabiliteit.

Uit balans

Een verstoring uit zich o.a. door zware en stijve gewrichten, geheugenverlies,  gevoelens van kou, gevoel van leegte in maag en darmen, verslijmen van longen en sinussen, spijsverteringsklachten, jeuk, verzet, zwaarte/depressiviteit en algehele zwakte.

Plek in het lichaam

Boven het hart te vinden. Vooral in hoofd, nek, bronchiën, sinussen, gewrichten, vetweefsel en bovenste deel v.d. buik.


Als de drie dosha’s in evenwicht zijn, dan kunnen alle lichaamsfuncties ongehinderd verlopen. Dan ben je gezond en zit je prettig in je vel. Klachten en ziekten ontstaan als één van de dosha's teveel of juist te weinig invloed heeft. Hierdoor ontstaat er disbalans.

Een goede balans en de goede gezondheid die daar het gevolg van is, is sterk afhankelijk van de juiste eet-en leefgewoonten. Massages maken daar een belangrijk deel van uit. Ze brengen zowel in het fysieke als in het *subtiele lichaam de energie in beweging, waardoor er een reinigingsproces op gang komt en de natuurlijke lichaamseigen genezende krachten worden versterkt en er van binnenuit heling plaatsvindt.

* In het subtiele lichaam bevinden zich:  

  • Chakra's. De 7 centra van vitale levensenergie. Elk chakra houdt verband met een bepaalde bewustzijnstoestand en ze functioneren in samenhang met elkaar. Als dit systeem goed werkt dan ben je gezond en zijn lichaam en geest vitaal. Ze liggen fysiek gezien langs de wervelkolom en zijn d.m.v. het zenuwstelsel en de endocriene klieren verbonden zijn met de organen van het fysieke lichaam. Daarmee zijn ze door massage te beïnvloeden. 
  • Nadi's. Een netwerk van subtiele zenuwen, verbonden met de chakra's. Door de nadi's wordt zowel de psychische energie als de levensenergie afgegeven en opgenomen.
  • Marmapunten. Dit zijn drukpunten die voorkomen op vaste verbindingsplaatsen van de spieren, vaten, banden, botten en gewrichten. Op deze punten gaan de zenuwen, slagaderen, aderen en lymfevaten het organisme binnen om het van voeding en vocht te voorzien. Ze vormen het centrum van de vitale levenskracht en houden het organisme in stand. De marmapunten spelen een rol bij het opnemen van energie  en daarmee bij het psychosomatische veld van de ontvanger. Massage van deze punten ondersteunen het hele organisme en kunnen zorgen voor een emotionele ontlading, zoals vreugde, pijn of verdriet.

- Ayurveda wijst je de weg naar een leven in balans, lang, fit en gezond -