Wat is Ayurveda 

Het is een manier van leven, leven met de natuur, 

aansluiten en meebewegen met de ritmes van de seizoenen.

Geven van aandacht aan lichaam, geest en ziel.

Een manier van voorkomen van verstoringen, een manier van helen.

Het is kijken naar de hele mens in zijn omgeving.

Ayurveda, letterlijk kennis van het leven, komt oorspronkelijk uit India en is zo'n 5000 jaar oud. Ze wordt ook wel de moeder van alle geneeswijzen genoemd. Ze pakt de gezondheid aan op een holistische manier. Ayurveda laat de samenhang zien tussen het fysieke lichaam (pijn/klachten), het mentale lichaam (denken/handelen) en het energetische lichaam van emoties en al haar energiesystemen.

Klachten en ziektes

De leer gaat ervan uit dat klachten en ziektes ontstaan indien het evenwicht wordt verstoord door verkeerde voeding en/of verkeerde levenswijzen. Leven tegen je eigen natuur in. Ook omstandigheden, gebeurtenissen in je leven hebben een effect op je denken, je gevoelens en je fysieke lichaam en daarmee invloed op al je lichaamsfuncties.

Lichaamstypen

Volgens de Ayurveda bestaan er drie basiskrachten, die de gehele kosmos, de natuur en ook de mens doordringen: de drie 'dosha's', Vata, Pitta, Kapha. De dosha's zijn gebaseerd op de 5 elementen ether, lucht, vuur, water en aarde, zoals we die in de natuur tegenkomen. Deze elementen worden gezien als de bouwstenen van ons lichaam, die alle lichaamsfuncties regelen.

De unieke jij

De constitutie van ieder mens is gebaseerd op een individuele verdeling van deze 3 fundamentele en vitale levensenergieën en bepaalt de verschillende kenmerken van je lichaamsbouw, persoonlijkheid, temperament, je voedingsbehoeften, je voorkeuren en gewoonten, je zwakten, je sterke punten en de vatbaarheid voor ziekten. Het is je psychosomatische geaardheid, die onstaat op het moment van conceptie en is daarmee genetisch bepaald. De verschillende lichaamstypes hebben allemaal een verschillende benadering van de gezondheid nodig.

Inzicht in je constitutie helpt je verklaren waarom je mind en je lichaam instinctief kan reageren op een bepaalde smaak of emotie.


- Ayurveda wijst je de weg naar een leven in balans, lang, fit en gezond -